Indulás:

2020.09.10. 09.00 óra Budapestről a Parlament elől startunk és utunk Mohácsra vezetett a Duna parti millenniumi emlékműhöz, oda ahol a 2019-es útvonal abba maradt.Ünnepélyes indulásunkat megtisztelte fővédnökünk, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a Jakab István úr Parlament alelnöke és nagy érdeklődésre számot tartó média és a szimpatizálók népes tábora. 

A túra alapötlete:

A 1920-as trianoni békediktátum 100 éves évfordulója.
Missziónk 100 éve történt történelmi eseményre hívta fel a figyelmet és állított annak emléket.  

A túra figyelemfelhívó célja:

A fókusz minden esetben, a magyarság összetartozásának erősítésén volt.
Ennek volt egyenes következmény, hogy a programon jelenlevők, menthetetlenül ráléptek egy közösségi útra és – és ha kezdetben korlátozott módon – de minden egyes részvétellel részesei egy, a „mi magyarok összetartozunk” magán projektjüknek.  Az elidegenedés helyett a közösségi és civil kapcsolatok fejlődése volt és lesz megfigyelhető.  A jövőbeni célok közt szerepel az elkezdett folyamatok tovább vitele és határon túli tradicionális programmá tétele.

Mottó:

„Kerekezés,a határok nélküli összefogás, a béke jegyében.”

 

Röviden a túráról:
Útiterv: Az eredeti cél, a dél-keleti, keleti, észak-keleti országrész, – szerb, román, ukrán, szlovák – a magyar határ, kerékpározható nyomvonalának bekerekezése volt.

A túra célja:

  • Honi gyakorlatnak megfelelően, felidézni a történelmi évfordulók epizódjait
  • Erősíteni a magyarság pozícióját a térségben
  • Növelni a térségben élők összetartozás érzésének szükségességét, fontosságát

Programok melyek kísérték a túrát:

A programok tekintetében 2020-ban „biztonságosan” csak határon belül tekerhetem. Túrám legfontosabb és legkülönlegesebb elemén, a „békés szomszédoláson” – mely abból állt, hogy meglátogatom a határon túli településeket, az ott élő magyarokat, magyar külügyi szerveket – a vírus helyzetből adódó nehézségek a határzár miatt, jelentős változtatásokat kellett alkalmaznom.

Más megoldás nem lévén a határon túlikkal online kapcsolatot létesítettünk. Ahol lehetőség adódott, a határvonalat – mint választó vonalat – figyelembe véve összegyűltünk ki-ki a maga oldalán és a kellő távolságot megtartva, a kerékpárunkat a fejünk fölé emelve üdvözöltük egymást, majd közösen elénekeltük a magyar és a „fogadó”ország himnuszát, amit mind a magyar, mind a szomszédos ország médiájának nagyfokú érdeklődése övezete. Ennél meghatóbb érzésben nagyon rég volt részem. A misszión óriási sikerként könyvelheti el, hogy egy új, folyamatot indítottunk el a kárpát-medencei magyarság életében, a sport, a művészet, kultúra, a nemzeti öntudat művelése tekintetében.

Fogadtatás:

2020.09.23. 10.00 óra Parlament.

Hírességek:

  • Potápi Árpád János Államtitkár úr
  • Szalay-Bobrovniczky Vince Helyettes államtitkár úr
  • Szili Katalin Miniszterelnöki megbízott asszony
  • Jakab István úr a Parlament alelnöke
  • Magyar Külügyminisztérium
Scroll to Top